HORY OBJEKTÍVOM 2012

AktualizÁcia 4..OKTÓBRA 2013  •  PETER.TAPAY@MAIL.RU

Hory objektívom 2012

Veľkouherskí turisti si k desiatke dopriali
Tanec medzi črepinami a špičkové horské filmy

Na jubilejný X. ročník regionálneho festivalu Hory objektívom chystali turisti z KST vo Veľkých Uherciach niečo originálne. Nielen pre verejnosť, ale aj pre seba samých. A z jednodňového festivalu sa stal dvojdňový – v piatok odštartovali prvý ročník nočného behu a v ten večer dopriali sebe a pozvaným Mareka Ťapáka a jeho Tanec medzi črepinami. Originálny a zaslúžený darček. Premietanie horských filmov pre verejnosť bolo až v sobotu 24. novembra...

 

Piatkový „súkromný“ večer začínal dvomi dokumentami z dielne extrémnych športovcov a kameramanov. Honza Škrabálek priblížil náročnú „alpskú odyseu“ - prechod hrebeňom Álp pešo alebo na paraglidingovom krídle, celkom asi tisíc kilometrov za štrnásť dní. Rasťo Hatiar vo svojej poetickej snímke sprevádza jediných dvoch slovenských basejumperov na ich exitoch po celej Európe.


Zlatým klincom piatkového programu bol Marek Ťapák osobne a jeho Tanec medzi črepinami. Plne obsadená kinosála ani nedýchala a spolu s hlavným hrdinom – hercom, režisérom, scenáristom a úžasným tanečníkom prežívali jeho príbeh poskladaný zo spomienok - črepín plných fantázie, ale najmä podmanivého tanca a hudby, natočeného uprostred slovenskej prírody aj na tých najmenej očakávaných miestach, medzi nimi aj v neďalekom starovekom kostolíku v Kšinnej, či na hrebeni Nízkych Tatier. Film nabitý energiou, ktorý nás nenechal ľahostajným. Besedu s charizmatickým umelcom i horolezcom otvárala otázka Pavla Tomu, či sa film zrodil do správnej doby, ktorá o takéto folklórno-poetické skvosty nemá záujem, nielen čo sa týka mladej generácie, ale aj samotných prevádzkovateľov kín. Jediné, čo sme tomuto 52-ročnému umelcovi mohli vytknúť, že do Uheriec nepriniesol viac originálnych cédečiek s filmom, ktorý mohol byť spolu s jeho autogramom parádnym darčekom pre blízkych.

Naplnení krásou slovenského folklóru a prírody sme pokračovali aj v sobotu. Ako prvé boli premietnuté filmy profesionála Braňa Molnára, ktorý osobnú neúčasť náhle ospravedlnil. Jeho tvorba je žiadaná nielen televíziami, ale aj svetovými festivalmi. To, že sa Braňo narodil pre život v prírode s objektívom, potvrdili oba snímky – v Zakázanom kráľovstve predstavil vojenský priestor Záhorie a vzácne mokraďové ekosystémy a v druhom Nízke Tatry ako srdce Slovenska. Film v roku 2011 získal prestížne ocenenie Literárneho fondu. V odhaľovaní prírodných skvostov sme pokračovali na veľkouherskej úrovni. Kameraman a jeden zo zakladateľov festivalu Dušan Haluška priblížil prechod, najmä domácej mládeže hrebeňom Veľkej Fatry a v druhom – nezabudnuteľnú dovolenku Veľkouherčanov v Alpách, kde obzvlášť príťažlivé boli feraty aj pre menej zdatných turistov.

Tretiu tretinu jubilejného regionálneho festivalu odštartoval osobne svetoznámy slovenský polárnik Peter Valušiak a jeho cesty na južný a severný pól. Priekopník expedičnej turistiky na Slovensku Svetozár Krno, ktorý svoje cestovateľské zážitky vydáva aj knižne, zas predstavil svoje 78-dňové putovanie od Železných vrát po Devín, dlhé dvetisíc kilometrov  ktoré dosiaľ nikto nezopakoval. Prešiel dvadsaťosem pohorí Južných a Východných Karpát a trinásť v Západných Karpatoch - od Slanských vrchov cez Čergov, Nízke Tatry až po Malé Karpaty.
Plejádu známych tvorcov horských či cestovateľských filmov zavŕšil film Pavla Barabáša Trou de Fer - Železná diera. Je to Mount Everest medzi kaňonmi. Do jeho útrob môžu zlaniť len tí najlepší z najlepších. Nachádza sa totiž na najdaždivejšom mieste sveta - na ostrove Reunion v Indickom oceáne. Filmár, ovenčený mnohými medzinárodnými cenami, sa ospravedlnil a tak organizátori ostali bez „čerešničky na torte“...

Ani Barabášova neúčasť vôbec nič nezmenila na tom, že festival opäť poriadne podrástol a viem, že Veľkouherčania urobia všetko pre to, aby aj do druhej desiatky prilákali špičky v oblasti horských filmov. Slúži im ku cti, že výčitku spred dvoch rokov, že chýbala propagácia slovenskej prírody, si zobrali k srdcu. A tak sme si vo veľkouherskom kultúrnom dome, zaplnenom v oboch sálach,  mohli Slovensko vychutnať v rôznom ponímaní – od poetiky, folklór a tanec s Marekom Ťapákom, cez úžasné nízkotatranské scenérie a záhorský ekoobjektív Braňa Molnára až po Krnovu filozofiu na karpatskej extrémnej expedícii. Ďakujem.

Alena Borszéková

Prezentácia

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

Foto: Mária Kováčová

 
Free Web Hosting