HORY OBJEKTÍVOM 2011

AktualizÁcia 24..NOVEMBRA 2012 •  PETER.TAPAY@MAIL.RU

Hory objektívom 2011

prezentácia podujatia

Zážitky zo sveta od profesionálov na akcii

HORY OBJEKTÍVOM

Čím viac sa budeme prírode vzdaľovať,
tým viac sa budeme do nej vracať.

Klub slovenských turistov vo Veľkých Uherciach pripravil na sobotu 26. novembra celú plejádu cestovateľských, turistických a horolezeckých zážitkov. Na premietanie dokumentov s horskou tematikou si pozvali profesionálov z celého Slovenska, ktorí objektívom svojej kamery dobýjali známe i menej známe územia rôznych kontinentov.
Domáci organizátor, turista, horolezec a najmä kameraman Dušan Haluška predstavil hneď na úvod dva roky starý videofilm o zdolávaní štvortisícoviek vo Waliských Alpách veľkouherskými turistami. Napriek tomu, že hostitelia už majú za sebou ďalšie výkony a cesty, napríklad aj po Nórsku, bol film peknou spomienkou a pre návštevníkov inšpiráciou prísť do európskych veľhôr čo najskôr. Nina Halášová a jej spolupútnik Peter Csonka, slovenskí vodácki majstri vo freestyle (štvrtá a druhý vo svete), si zas vyslúžili slová obdivu za výkony v kajaku na dravých vodách africkej rieky Zambezi od Viktoriných vodopádov až po jazero Kariba. Rasťo Hatiar, horolezec a profesionálny kameraman s vlastným štúdiom predstavil filmový dokument Stratení Nomádi z Kirgizstanu, ktorý už má na konte viacero ocenení z filmových festivalov. Partia jeho priateľov zlyžovala svahy nepoznanej doliny Sary Djaz v pohorí Ťan Šan a žila celý čas medzi kočovnými pastiermi a ich rodinami. Títo chlapci z mesta – moderní dobrodruhovia nám zanechali veľavravný odkaz: „Čím viac sa budeme prírode vzdiaľovať, tým viac sa budeme do nej vracať.“ Ďalší hosť, Ivan Bulík je chatárom pod Veľkým Inovcom, ale najmä dobrým filmárom a cestovateľom. V roku 2010 zorganizoval expedíciu za bojovným africkým kmeňom Suri, žijúcim v horách na hranici medzi Etiópiou a Sudánom. Má vlastné zákony a jedinečný svet, do ktorého cudzincov nevpúšťa. Členom expedície sa podarilo s nimi chvíľu žiť a čosi z ich nespútaného divokého života aj pochopiť.
Hlavnou hviezdou večera bola významná slovenská horolezecká legenda - Ivan Fiala. V roku 1971 stál na osemtisícovke Nanga Parbat, dvakrát bol na Makalu, dvakrát spoluorganizoval expedíciu na Mount Everest a v roku 1988 bol vedúcim expedície na najvyššiu horu sveta, ktorá mu pochovala štyroch odchovancov – slovenských špičkových horolezcov, ktorí zdolali najvyššiu horu sveta Boningtonovou cestou alpským štýlom. Celé družstvo zahynulo pri zostupe v silnej víchrici. Odvtedy ako 47-ročný prestal liezť... Aj vo Veľkých Uherciach sme cítili celoživotný smútok v očiach tohto sedemdesiatročného zaslúžilého majstra športu, držiteľa zlatého odznaku IAMES a Ceny Fair play Unesco za záchranu mexického horolezca. Ivan Fiala už štyridsať rokov pôsobí ako horský vodca a inštruktor lyžovania v rakúskych Alpách a v rozhovoroch sme porovnávali situáciu v našich a európskych veľhorách. Záver regionálneho festivalu horských filmov patril Ivanovi Kováčikovi–Brčovi, ktorý rozprával o tohtoročnom výstupe  Partizánčanov na tureckú horu Ararat.
V posledných dvoch rokoch obrovský záujem o túto jedinečnú prehliadku atraktívnych dokumentov vyriešili veľkouherskí turisti radikálne – súbežne s premietaním v kinosále sa premietalo vo veľkej spoločenskej miestnosti, čím sa kapacita miest na sedenie zdvojnásobila takmer na štyristo. Festival tým získal nové dimenzie, vrátane spoločenského vyžitia pri vzájomných rozhovoroch návštevníkov, ktorých spája rovnaká láska – cestovanie a hory. Treba veriť, že krásna príroda Slovenska neostane v zabudnutí ani organizátorov obdobných festivalov ani samotných tvorcov dokumentov. Žeby už na Slovensku nebolo čo objavovať a filmovať?

b

Ivan Fiala (vpravo) s veľkouherskými turistami Petrom Repom a Júliusom Vlčkom, s ktorým si zaspomínali na mladé časy, keď spolu počas vysokoškolského štúdia hrávali futbal...

c

Historický okamžik - Ivan Fiala na vrchole Nanga Parbat v roku 1971 – prvá osemtisícovka, ktorú zdolali československí horolezci – on a Michal Orolín

Text a foto: Alena Borszéková

 

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

 

 
Free Web Hosting