HORY OBJEKTÍVOM 2010

AktualizÁcia 24. NOVEMBRA 2012  •  PETER.TAPAY@MAIL.RU

Hory objektívom 2010

Vo Veľkých Uherciach o horolezectve, jaskyniach a o medveďoch, Alpy, Strážov, Tatry, Himaláje, Aljaška...

Tohtoročný regionálny festival horských filmov a fotografií o turistike, cestovaní a horolezectve a adrenalínových športoch HORY OBJEKTÍVOM vo Veľkých Uherciach by mohol mať opäť prívlastok – najúspešnejší za osem rokov. Opäť režijná taktovka patrila Štefanovi Adamíkovi a Jozefovi Čmikovi, ktorý predsednícku stoličku prevzal po dlhoročnom „vodcovi“ veľkouherských turistov Jozefovi Tomovi. Technickú stránku projekcie zabezpečoval už v tomto smere ostrieľaný Dušan Haluška, akýsi dvorný kameraman KST Veľké Uherce a akýsi “krstný otec“ tohto zaujímavého podujatia, prerastajúceho hranice okresu i regiónu.
A práve Dušan Haluška bol autorom prvého videodokumentu z pobytu veľkouherských turistov v Otztalských Alpách v minulom roku. Kým prvé natočené minúty o prvých dňoch na vrcholkoch európskych veľhôr v snehovej čľapkanici, vo veternom počasí a v hustých nepreniknuteľných oblakoch skôr odrádzali divákov od návštevy vysokých hôr, ďalšie dni boli priam pozývajúcou pohľadnicou,  že na tieto dvoj a trojtisícové končiare môže vystúpiť (aj vďaka lanovke) každý bežný turista. Druhá prezentácia bola z najbližšieho regiónu – zo Strážovských vrchov. Bohuslav Kortman, predseda Jaskyniarskeho klubu Strážovské vrchy na úvod premietol nový klubový film pod názvom Chceš vidieť šarkana?, v ktorom rezonovali aj piesne o jaskyniach z dielne známej country skupiny Kortmanovci. Film priniesol zaujímavé informácie o Šarkanej jaskyni v Súľovských skalách, ďalšie premietané fotografie boli z najväčšej jaskyne pod Strážovom – Četníkovej svadbe, o Strážovskej priepasti, o Pružinskej Dúpnej jaskyni a o ďalších.
Pre mňa osobne, ale aj pre mnohých bol „zlatým klincom programu“ dokumentárny film Strážca divočiny o živote medveďov v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách, ktorý premietol Róbert Rejchl, jeden z tvorcov filmu.  Na festivale Hory a mesto v Bratislave v tomto roku mal premiéru a získal Grand Prix a Cenu Literárneho fondu pre najlepší slovenský film. „Podnetom pre nakrútenie snímky bola snaha Štátnych lesov vniknúť do Tichej doliny a vyťažiť kalamitné drevo. Chceli sme toto územie zachrániť a uvedomili sme si, že sa to nepodarí bez toho, aby ľudia vedeli, aký poklad sa tu skrýva,“ povedal Róbert Rejchl na margo filmu. Jeho spolutvorca Erik Baláž v tom istom čase premietal film v Košiciach. Filmovali celkom štyri roky, začali na jeseň v roku 2006, na jar 2007 sa k nim pridal aj taliansky fotograf Bruno D'Amicis a jeho zábery obsahuje kniha Posledná pevnosť. Práve tak pomenovali títo mladí muži Tichú a Kôprovú dolinu v srdci Európy, plnú divočiny – medveďov, kamzíkov a jeleňov. Na záver filmu, ktorý si vyslúžili veľký potlesk, sme sa v krátkej besede dozvedeli viac o živote medveďov a ešte viac sa dá dozvedieť z CD, na ktorom je nielen film, ale aj rady ako sa chrániť pred touto šelmou. Róbert s Erikom však tvrdia, že medvede nikdy na nich neútočili, vždy ušli. Vraj iba médiá vytvárajú hrôzostrašný obraz o tomto „strážcovi divočiny“. Samozrejme, že celkom inak sa správajú tzv. kontajnerové medvede, ktorých sme si, žiaľ, v Tatrách „vychovali“ asi zo šesť.
Tatranské končiare a doliny vystriedali Himaláje. O svojej minuloročnej úspešnej expedícii na osemtisícovku ČHO OJU prišiel porozprávať a ukázať fotky Anton Dobeš z Uhrovca, ktorý dodržal sľub daný organizátorom z minulého roka, keď tu bol odprezentovať expedíciu na Pamír. Hosťom večera bol horský vodca, záchranár a horolezec Peter Šperka (bol spoločne s Antonom Dobešom v Himalájach), ktorý filmom i fotografiami predstavil záchranné akcie vo Vysokých Tatrách za posledný rok. Medzi nimi aj pokus o záchranu dvoch Angličanov, ktorí zahynuli v masíve Gerlachu v lete tohto roku. Na záver sedemhodinového kolotoča bolo komentované foto z úspešnej  slovenskej sedemčlennej expedície na najdrsnejšiu horu sveta – na najvyšší vrch Severnej Ameriky - Mont Mc Kinley (6 194 m) na Aljaške, ktoré uviedol Martin Nemček z Prievidze, kamarát veľkouherských turistov. 
Keď ku kvalitnému programu prirátame sprievodné akcie, ako bola výstava fotografií, foto hádanka, výstava minerálov a hornín geologičky, rodáčky z Veľkých Uheriec, Vlasty Jánovej, občerstvenie a najmä bohatá tombola, môžeme konštatovať, že to bolo opäť o niečo lepšie ako v roku predchádzajúcom. S úspechom  rastie chuť aj organizátorom, ktorí majú pred sebou ten najväčší problém – kde posadiť toľkých návštevníkov festivalu, keď domáca dvestomiestna kinosála praskala vo švíkoch? „Nuž, naši priaznivci musia ešte rok vydržať. Na jubilejný desiaty ročník plánujeme technicky všetko vyriešiť tak, že projekcia pôjde súbežne v oboch miestnostiach – v kinosále i v tanečnej sále, čím by sa kapacita zdvojnásobila. A to už chceme pozvať tých najzaujímavejších hostí, akých budeme môcť,“ plánuje nový predseda Jozef Čmiko.

Text: Alena Borszéková

Foto: Štefan Adamík

SPONZORMI PODUJATIA BOLI :

Pečivárne MEJD Veľké Uherce

Obecný úrad Oslany

p. Rončáková

týždenník Tempo

John Deere, prevádzka Veľké Uherce

Štúdio Relax

ELEM-šport

JOTAL - p. Pavlovčík

Ďakujeme!

 

 
Free Web Hosting