HORY OBJEKTÍVOM 2009

AktualizÁcia 18. JANUÁRA 2010 •  PETER.TAPAY@MAIL.RU

Hory objektívom 2009

KLUB SLOVENSKÝCH TURISTOV VEĽKÉ UHERCE
usporiadal dňa 6. novembra 2009 v Kultúrnom dome VII. ročník premietania horských dokumentov

HORY OBJEKTÍVOM
VII. premietanie HORY OBJEKTÍVOM vo Veľkých Uherciach

Profesionálne dokumenty a zaujímaví hostia

Sedmička bude pre turistov z KST Veľké Uherce šťastné číslo. Siedmy ročník premietania videofilmov a fotozáberov s horskou tematikou –  regionálny festival HORY OBJEKTÍVOM v sobotu 7. novembra ponúkal dokumenty už na profesionálnej úrovni od autorov z celého Slovenska, ktorí navštívili rôzne kúty sveta.
Ako prvé nám mladý cestovateľ Ján  Repa z Oslian predstavil  Rumunsko, historické pamiatky, medzi nimi aj hrad Drakulu, ale predovšetkým viaceré pohoria, ktoré navštívili ako štvorčlenná skupina, medzi nimi aj Andrea Martonková z Kolačna. Druhý a tretí dokument boli zo Slovenska. Akoby si organizátori vstúpili do svedomia a na našu miernu kritiku z minulého roka, že zabúdajú na slovenské hory, priniesli profesionálne krátke filmy o psích záprahoch na Donovaloch a o tradičnej jarnej turistike po stopách historického špaňodolinského vodovodou, ktorého sa zúčastnili veľkouherskí turisti a zopár kamarátov z Partizánskeho. Filmy uviedol Pavol Toma, rodák z nášho regiónu, ktorý sa rozhodol odísť z Donovál a stráviť seniorske roky v blízkosti Veľkých Uheriec. Popýšil sa aj zaujímavou správou, že Donovaly sa stanú v roku 2010 dejiskom ME v psích záprahoch a v roku 2011 tu budú majstrovstvá sveta. Úplne z iného súdka bol krátky film o súťaži Downhille bike v Jasnej, kde Partizánčania žnú úspechy a ktorú predstavil Richard Gendiar, pretekár z DH Positive Partizánske. 
Martin Požár zo Žiliny priniesol fotografie i video z expedície do Bolívie, kde zdolali tri päťtisícovky a dve šesťtisícovky. Vskutku zaujímavým hosťom bolo Anton Dobeš z Uhrovca, ktorý priblížil Tadžikistan a  expedíciu na Pamír, kde zdolal Pik komunizmu. Nezabudol poznamenať, že táto krajina je akoby mesačná krajina z malými oázami zelene a vraj môžeme byť radi, že žijeme v takej krásnej krajine, ako je Slovensko. Anton Dobeš bol práve v trojici slovenských horolezcov, ktorý len pred niekoľkými týždňami zdolali osemtisícovku Čo Oju. Himalajskú expedíciu môžeme najbližšie uvidieť v marci 2010 na obdobnom bánovskom festivale, alebo po roku opäť vo Veľkých Uherciach, ako domáci pozvú...
Hlavným hosťom večera bol cestovateľ, turista, horololezec a spisovateľ František Kele, ktorý celý svoj život zasvätil poznávaniu a výskumu našej planéty, pričom zviditelňoval našu krajinu na všetkých kontinentoch. Z týchto ciest napísal množstvo kníh a nafotil množstvo obrázkov. Vo Veľkých Uherciach hovoril najmä o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Kele založil spoločnosť M.R.Štefánika a navštívil všetky miesta vo svete, kde tento veľký Slovák pôsobil. Podľa jeho slov, bol Štefánik nielen uznávaným politikom, generálom, meteorológom, vedcom, cestovateľom, ale aj horolezcom, nakoľko zdolal Mont Blanc až šesťkrát. Za obdobných cestovateľov označil aj Mórica Beňovského a Martina Kukučína. Do Uheriec priniesol svoju najnovšiu knihu Moje dotyky s Everestom.
Milým momentom medzi jednotlivými vstupmi bolo pripomenutie si 35. výročia založenia KST vo Veľkých Uherciach. Súčasný výbor ale i ostatní turisti sa na tomto fóre rozhodli oceniť aspoň dvoch zakladajúcich, dodnes  najaktívnejších členov - Antona Krištiena a Jozefa Tomu. Knihy im za výrazného potlesku publika odovzdal osobne František Kele. Záverečnú bodku za sedemhodinovým premietaním dal filmový dokument o tohtoročnej expedícii Partizánčanov do Himalájí. Celý festival pozorne sledovali aj takmer všetci členovia tejto expedície, ktorú viedol Ivan Brčo Kováčik.

O siedmy ročník regionálneho festivalu horských filmov bol extrémny záujem. Sála naplnená do posledného miesta, ľudia sedeli aj na schodoch.  Za výber dokumentov si organizátori  naozaj zaslúžia jednotku s hviezdičkou, ale i za štedrú tombolu pre návštevníkov, či za občerstvenie, ktoré pri toľkom návale museli neustále dopĺňať.

Text: Alena Borszéková

foto

pozvánka

 

Rozhovor s Antonom Dobešom

Anton Dobeš z Uhrovca s pokorou na osemtisícovke

Peter Šperka, Anton Dobeš a Milan Džugan. Toto sú slovenskí horolezci, ktorí 26. septembra 2009 dosiahli v Himalajách bez kyslíka vrchol šiestej najvyššej hory sveta 8 201 m vysokú Cho-oyu. Anton Dobeš z Uhrovca navštívil o pár dní po návrate z Himalájí 7. novembra festival horských filmov vo Veľkých Uherciach. Túto príležitosť sme využili na krátky rozhovor.

- Najskôr by sme radi vedeli niečo o vás bližšie...

Mám 46 rokov, som ženatý a mám dve dcéry, vyštudoval som SVŠT - elektrotechnickú fakultu a pracujem ako manažér.  Som rodák z Rajeckých Teplíc a istý čas som býval aj v Bánovciach nad Bebravou.

- A teraz k horolezectvu...

Horolezectvu sa venujem od stredoškolských rokov, hoci prvé skaly som preliezal v okolí Rajeckej doliny už v detských rokoch. Dodnes som okrem iného vo vysokých horách absolvoval šesť expedícií.  V roku 1989 päťtisícovky vo Fanských horách, v roku 1995 indické Himaláje, kde som sa snažil vystúpiť na 6831 m vysoký Kedardom, podarilo sa mi to až v roku 1997 na ďalšej expedícii. Štvrtou expedíciou bola 6 959 m vysoká Aconcagua v Južnej Amerike v roku 2000, v roku 2006 Pamír a 7494 m vysoký Pik Komunizmu. Posledná expedícia splnila môj sen vyjsť aspoň raz na jednu z himalájskych osemtisícoviek.

- Naposledy ste boli taká štvorčlenná miniexpedícia, na horu ste vyšli len traja. Dá sa hovoriť aj o nejakých sponzoroch?

Pôvodne sme mali ísť štrnásti. Týždeň pred odchodom sme ostali len štyria. Najväčším problémov boli financie. V súčasnosti je na Slovensku hlad po sponzoroch, preto sme si väčšiu časť expedície platili sami.

- Ako ste si to na vrchole Cho-oyu užil?

Doslova. Užíval som si to... Tu, v Himalájách svitá až po ôsmej hodine a my sme vyrážali z posledného tábora už o piatej ráno. Nasnežilo asi 30 cm čerstvého snehu. Na vrchole sme stáli o 15. hodine. Cho-oyu v preklade z nepálčiny znamená tyrkysová bohyňa. Na takéto výšky sme mali viac než dobré počasie, i keď na vrchole bolo mínus tridsať stupňov. Veľa som fotil a filmoval. Vzdušnou čiarou asi dvadsať kilometrov od nás bol Mont Everest. Nemám rád, keď sa hovorí, že som pokoril, alebo horolezci pokorili horu. Hora sa nedá pokoriť, hora vás len príjme... My sme len s pokorou vyšli na horu...

Rozhovor pripravila Alena Borszéková.

SPONZORI HORY OBJEKTÍVOM 2009 :

Klampárik
PDP Veľké Uherce
Stavivá Mališka
Obec Kolačno
Obec Horná Ves
Obec Pažiť, Obec Oslany
Obec Malé Uherce
Obec Veľké Uherce
Predajňa X – šport, p. Mikušová
ANTOMA, p. Toma Anton
Pečiváreň MEJD
Salón Vitality, p. Ambrožová
Agroservis-Služby s.r.o., p. Kráľ
Týždenník Tempo
Luhačovický porcelán
Predajňa KAM, p. Katarína Mašeková
Reklamná agertúra GIGA
TOPVAR
Potraviny, p. Poperlová
YUKON, p. Michna
Softip Partizánske
Expedícia Nepál 2009
Pohostinstvo pod Gaštanmi – p. Jana Foltánová

 

 
Free Web Hosting