Akcie OKST VU 2014

AktualizÁcia 6. APRÍLA 2014 • PETER.TAPAY@MAIL.RU

22. 3. 2014 - Otvorenie turistickej sezóny


Za krásneho slnečného  rána  sa vyznávači turistiky a  jarnej prírody  v sobotu   22. 3. 2014 cca o 9. 00 hod. schádzali  pred Obecným úradom vo Veľkých Uherciach. Vítal nás tam usmiaty predseda Jožko Čmiko, ktorý však zo zdravotných dôvodov nemohol šlapať s nami. Tak sme mu zakývali na rozlúčku a naše putovanie začalo tradičnou trasou smerom ku priehrade. V tomto období je z dôvodu údržby vodná nádrž bez vody a pohľad na nánosmi bahna pokryté rozľahlé dno nie je moc vábny. Zaujímavé je ako si potok pretekajúci dnom  vykľukatil  svoju cestu.
Drahožická dolina dýchala jarou, kvitli už prvosienky, pľúcniky aj biele veternice. Oselná skala ako vždy ponúkala pre potešenie svoje malebné tvary a  tentoraz aj pekné výhľady najmä smerom na Tríbeč. Potom sa už dovtedy veľká skupina roztiahla a menšie partie sa pobrali ďalej po rôznych chodníkoch, ale všetci so spoločným cieľom dostať sa ku  turistickému zrubu na Brezovej. Naša skupinka pokračovala po náučnom chodníku ďalej smerom ku Hrubému vrchu a odtiaľ na brezovské lúky. Samozrejme sme nemohli obísť Dobrolínske skaly, kde práve kvitli vzácne poniklece. Krása týchto miest láka nielen miestnych  návštevníkov, stretli sme tu aj  viacero „cudzích“ turistov, napr. z Handlovej.
Pred zrubom na Brezovej sa postupne nazbierala kopa ľudí, že vraj  okolo 70. Družné debaty u niektorých prešli do spevu. Hudobný doprovod zaisťovali  Jožko Toma  s Vojtom Precom.  Na občerstvenie sa podával čaj, guláš nebol v ponuke, lebo pre rodinné povinnosti chýbala hlavná turistická gazdinka Anička Kopálová. Jedlo ani pitie samozrejme nechýbalo, veď každý vytiahol nejaké dobroty z vlastných zásob. Aj dobrej nálady a smiechu bol dostatok. Príjemný deň ubehol veľmi rýchlo.
Tohtoročná mierna zima nám priniesla včasný nástup teplejších slnečných dní, a tak sme turistickú sezónu mohli otvoriť tak, ako sa patrí, za nádherného jarného počasia v prebúdzajúcej sa prírode.
Dovidenia na ďalších vydarených akciách v turistickej sezóne 2014.

                 Text: Zuzana Sentkerestiová

 

 
Free Web Hosting