Akcie OKST VU 2013

AktualizÁcia 19. OKTÓBRA 2013 • PETER.TAPAY@MAIL.RU

12. 10. 2013 - Jaskyne Strážovských vrchov

    

Manínska tiesňava

V sobotu 12. októbra 2013 celú noc prudko pršalo, preto sme skoro ráno vo vlhkom, teplom počasí nasadali do autobusu s malou dušičkou. Nevedeli sme, čo nám počasie vyvedie, no pozvánka na túru hlásajúca návštevu jedného z najkrajších miest na Slovensku, bola veľmi presvedčivá. Bohuš, skúsený jaskyniar z Považskej Bystrice, privolil na to urobiť nám sprievodcu po Manínskej tiesňave a jej okolí.
Keď sme sa vydali strmým svahom k nášmu prvému cieľu, Veľkému Manínu, rýchlo sa rozplynuli všetky obavy z dažďa a stali sme sa svedkami dych berúcej inverzie. Z výšky sme sledovali Považskú Bystricu a celú dolinu zahalenú nízkymi oblakmi, kým okolité kopce už boli zaliate slnkom. Za Bohušovho rozprávania, ktorý sa ukázal byť nesmiernym znalcom týchto hôr plným zážitkov, sme postupovali z Veľkého Manína k Partizánskej jaskyni. Obklopení neuveriteľnou jesennou scenériou sme si počas pochodu plnými dúškami vychutnávali pohľady na lesy a celé okolie zaliate typickými farbami, aké by nedokázal namiešať vari ani ten najlepší maliar. Po zostupe do Kostelca sme vyliezli na tunajší skvost, Bosmanské skaly, ktorý nám zabezpečil výhľad nielen na malebnú dedinku, ale aj celé údolie a okolité hory. Vracajúc sa cez Kosteleckú tiesňavu sme uvideli vysoko nad nami ohromný skalný previs ako dominantu nad objemným  suťoviskom. V dedinke Záskalie sme nevynechali návštevu miestneho pohostinstva, aby sme sa pesničkou rozlúčili a na záver vyšli priamo naproti hlavnej atrakcii, samotnej Manínskej tiesňave. Približujúc sa do úzkej štrbiny obklopenej vysočiznými skalnými bralami hlava každého z nás sa mimovoľne otočila nahor ako pri vstupe do akéhosi prírodného chrámu.
Počas výletu sme tu v Súľovských vrchoch uvideli skutočný klenot slovenskej prírody presne tak, ako nám bolo prisľúbené. Miesta malebné samé o sebe dotvorila krásna jeseň a silný dojem z túry sa nám tým ešte viac prehĺbil. Náš výlet sme zaklincovali v reštaurácií, kde sme si unavení povymieňali zážitky z celého dňa.

                                                    Maťo Magát, v Bratislave, 14. októbra 2013

PS.  Veľké poďakovanie patrí Bohušovi Kortmanovi, ktorý nám znovu  pripravil perfektný výlet s podrobným opisom okolitých kopcov a jaskýň, ktoré sa tu nachádzajú. Zážitkom bolo i vypočutie si pesničky Holazne od Praznovskej folklórnej skupiny, ktorú doviedol medzi nás.

                                                                                                             
Čmiko Jozef
  

1

2

3

4

5

 

Fotoarchív Dušana Halušku z akcie  

 

 
Free Web Hosting