Akcie OKST VU 2013

AktualizÁcia 6. JÚNA 2013 • PETER.TAPAY@MAIL.RU

25. 5. 2013 - 50. stretnutie čitateľov

KRÁSY SLOVENSKA

Stretnutie na Vrchhore 25.5.2013

Ešte sme sa ani nestihli spojiť  s turistami v Kolačne a už sme si na seba obliekali nepremokavé oblečenie, lebo sa zo zamračenej oblohy spustili na nás kvapky. Skupina prešla na Ondrášovú, kde nás pár metrov za otočiskom autobusov nenápadná šípka na strome v lese zaviedla na prudké stúpanie do hory.
Písala sa sobota 25. mája 2013, keď Veľkouhrečanci vyrazili takýmto pochodom od ihriska na pre nás historické celoslovenské 50. stretnutie čitateľov Krás Slovenska. Výstup bol pomerne krátky a po prekonaní strmých svahov sme sa na vrchole Michalovho vrchu (kóta 540,8 m n.m.) stretli s turistami prichádzajúcimi po ďalších pripravených trasách z Veľkého Klíža a Partizánskeho. Pár zbežných rozhovorov s návštevníkmi z rôznych končín Slovenska, k tomu priateľské prípitky, a to všetko na historických miestach, ktoré vyvolávajú zimomriavky. Zažívame cestovanie v čase. Naši predkovia si v priestoroch hradu priamo na vrchu vychutnávali už pred dávnymi storočiami tie isté okúzľujúce výhľady na dolinku, kde dnes ležia Veľké Uherce.
Vydali sme sa opäť na pochod, smerom na Vrchhoru. Nasledujúc zvuky hudobnej aparatúry sme o niekoľko minút stáli priamo na lúke, kde sa okolo románskej kaplnky a ruín kostolíka priebežne zbiehali z celej krajiny stovky nadšencov pre turistiku; či vari gurmánov? Guľáš na pohladenie žalúdka, klobáska na zasýtenie tým, ktorí mali ešte málo, pivo na privítanie vykúkajúceho slniečka, ale aj spev zboru Chor de Clus z Veľkého Klíža. Oficiálne príhovory starostov okolitých miest a obcí sa nám stali vítanou prestávkou na opustenie stanovišťa pred pódiom a na prehliadku knižiek predstavujúcich obľúbené turistické lokality na Slovensku.
Rozhovory s kamarátmi aj neznámymi, prezeranie fotiek zrúcanej horárne s jej žijúcimi pamätníkmi, pekné zážitky a hrdosť na oddiel, ktorý pomohol organizovať tradičné podujatie – takto sa dá charakterizovať výsledok stretnutia. Teraz sa už chýr o krásnej prírode a dych vyrážajúcich pamiatkách nad Veľkými Uhercami šíri na všetky strany. Zvesti sa dostanú aj do ďalekých kútov Slovenska, pričom vďaka patrí najmä Kližancom, ktorí sa rozhodli umiestniť stretnutie práve na Vrchhoru.
Prejdeme si ešte posledné dve-tri koliečka po celom priestranstve pre úplné preniknutie atmosférou, zachytíme momentky na fotografie a šup naspäť rovnakou trasou cez Michalov vrch do obce. Malé tajomstvo prezradím na záver tým, ktorí už oľutovali, že nevyužili víkendový deň rovnakým spôsobom; totiž skutočne magickými sú Michalov vrch a Vrchhora vtedy, keď sa nie s celým davom delíte o toto priestranstvo, ale so svojimi blízkymi. Kto navštívi výnimočnú lokalitu nad Uhercami, toho postretne kus prírody a kultúry, ktoré mu ostanú nadlho uložené v pamäti!

Martin Magát
V Bratislave, 27. mája 2013

a

a

a

a

a

a

a

a

Foto: Jozef Čmiko

 
Free Web Hosting