Akcie OKST VU 2013

AktualizÁcia 13. FEBRUÁRA 2013 • PETER.TAPAY@MAIL.RU

9. 2. 2013 - Karneval a Brezovská 15-ka

Dve vydarené brezovské akcie

Maškarný -  Je piatkové odpoludnie. Vonku príjemne svieti slniečko, prírodu prikrýva biela perina a teplota okolo nuly. Ideálne počasie vyraziť do hôr. S naloženými batohmi a dobrou náladou sme postupovali neporušeným snehovým chodníčkom na Brezovú. Určite tušíte, že sa  tam v sobotu určite niečo dialo. A nie len tak niečo, ale ďalší ročník „Brezovského karnevalu“.  Pomaly, ale isto sme po hodine dosiahli svoj cieľ – našu chatu. Cestou sme si vychutnávali rozprávku zimnej prírody zaliatej slnečnými lúčmi a modrou oblohou. Zrub bol studený, a tak prvoradá úloha bola podkúriť,  potom odhrnúť sneh z lavíc a stolov,  priniesť vodu.
Spať sme išli so želaním, aby i v sobotu bolo čo najlepšie počasie a prišlo veľa masiek. Ráno bolo príjemné, len tie masky akosi nič nechodili. Promenáda bola plánovaná na 11:00 hod. A aj bola. Skalní nesklamali. Opäť predviedli svoju fantáziu a šikovnosť. Prišli zajace, múmia, ježibaba v podaní malej slečny, čert, čierna tanečnica, ružová princezná Lenka, kominárka, kat, lakýrnička, a dorazila aj Marfuša z Mrázika, vodníčka Zlatica, Šejk Marcel a brezovským kopcom za silnej streľby postupujúca armáda Mira Bednára.  Potešila účasť malých aj veľkých masiek, ale našu pozornosť, úctu a obdiv si určite zaslúžia najstarší účastníci karnevalu, ktorí neľutovali čas, ale hlavne energiu a napriek  snehu, ktorý sťažoval cestu opäť medzi nás prišli a ako vždy so sebou priniesli dobrú náladu. Hovorím teraz o dvoch pánoch – Mariánovi Mališkovi st. a Viliamovi  Gubkovi. V pekných kostýmoch stvárnili Jánošíka a kovboja. Začala zábava a promenáda masiek, ktorú sledovalo oko pozornej poroty. Tá vyniesla verdikt  o umiestnení a rozdelila ceny. Masky sadli na lopáre, vrecia a spolu s obecenstvom začali sánkovačku v snehovom tobogáne pred chatou, ktorá už ku karnevalu na snehu patrí tak, ako hudba, spev a dobrá nálada, o ktorú sa postaral tradične harmonikár Peťo Laurinec.
A čo na záver: - počasie vyšlo na 1, veľmi pekná účasť turistov i neturistov, starších aj mladších, niečo okolo 100 - ky, no viac nemasiek ako masiek.
Moje želanie k budúcemu roku? Dajme sa motivovať našimi aktívnymi dôchodcami a už teraz vymýšľajme za čo sa budúci karneval zamaskujeme. Dúfam, že nám to vyjde a uvidíme sa o rok.
Už sa teším a ďakujem, že ste tento rok prišli.

Text: Anna Kopálová


 Brezovská 15–kaCeny na toto podujatie, ktoré sme druhýkrát organizovali v jednom termíne s Maškarným, dorazili na štvrtkové stretnutie. Bohužiaľ sa nenašiel nikto, kto by sa podujal na prípravu stopy. A tak určite potešil piatkový príchod Jara Kováča a v sobotu včasráno  prišiel aj Tono  Beliansky. V trojici sa nám podarilo prešľapať asi dvojkilometrový úsek na brezovských lúkach medzi Dobrolínom a Radobicou. A tak na stanovený termín sa na šesťdráhový štart postavilo osemnásť účastníkov. Nakoľko v súčasnosti už nejde o tradičné preteky, ktorých cieľom  bol čo najlepší čas, jury rozhodla o piatich kolách pre mužov,  dvoch pre ženy a jedného pre deti s možnosťou skrátenia trate podľa kondície.  Určite si každý bežec prišiel na svoje. Veď dobrá stopa, stúpania sa striedali s klesaniami a rovinami, povzbudzovanie a i oddych na trati, priam ideálne počasie a malá pozornosť takmer pre všetkých, ktorí prešli časomierou – Peter Ťapay. Samozrejme aj takýto neformálny pretek mal svojich víťazov. V jednotlivých kategóriach sme nechali vyhrať Tona, Evu Haluškovú a Terku Svrčkovú. Myslíme si, že i takýmito propozíciami sa k už skalným Brezovskej 15–ky pridajú ďalší, aj mladší nadšenci bežkového lyžovania.

Text: Adamík  Štefan

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

Foto: Dušan Haluška

Viac fotografií tu

 
Free Web Hosting