Akcie OKST VU 2012

AktualizÁcia 24. NOVEMBRA 2012 • PETER.TAPAY@MAIL.RU

29. 7. 2012 - Svätenie nového brezovského kríža

Bájna Brezová oprášila históriu

Pekná príroda, príjemné prostredie, božské ticho, kamarátske stretnutia. To sú pravdepodobne hlavné atribúty, prečo sa tejto časti veľkouhereckého chotára dostalo takéhoto pomenovania.  Mnohí návštevníci to takto vnímajú hlavne z turistického hľadiska netušiac, že Brezová má i svoju históriu. Veď nielen z rozprávania starších, ale i z dostupných zdrojov je známe, že do konca druhej svetovej vojny tu v niekoľkých desiatkach usadlostí žili ľudia nemeckej národnosti, ktorí sa živili hospodárením na horských políčkach a chovom dobytka. Následné povojnové usporiadanie zapríčinilo, že sa museli neskôr vysťahovať. Dnes sa pod kopami kamenia zarastenými zelinou  dajú už len tušiť domy, kde bývali. Po dosť veľkých štáloch tak zostali len dve dominanty. Celé roky výdatný prameň pitnej vody, ktorému sme pred niekoľkými rokmi vymenili zhnité zastrešenie, a kríž, ktorý stojí na rozhraní Veľkých Uheriec, Radobice a Veľkého Poľa.
Aj do neho sa však zahryzol zub času. Odhnila nielen časť zakopaná v zemi, ale i jedno rameno. Na podnet pána Roberta Rončáka sme sa v KST vo Veľkých Uherciach rozhodli, že sa pokúsime o nápravu. Vďaka nášmu turistickému predsedovi Jozefovi Čmikovi, jeho bratovi Františkovi a Mariánovi Kováčovi sme zhruba pred mesiacom mohli osadiť úplne nový kríž. Korpus Krista venovali veriaci z Radobice.
Je nedeľa 29. júl a na Brezovej sa chystá netradičná akcia, len počasie opäť akoby turistov nechcelo pochopiť. Preto pred krížom narástli dva stany. Okolie lemujú lavice. Opodiaľ sa varí guláš a chystá sa občerstvenie. O 15.oo hod sa mikrofónu ujal starosta Veľkých Uheriec p. Ing. Milan Toma a privítal takmer 160  prítomných, ktorí sa tu zišli z okolitých obcí za účelom spoločne sláviť  svätú omšu a následne vysvätiť nový kríž. Obidva úkony vykonal veľkouherecký p. farár Mgr. Vladimír Páleník, ktorý sa od začiatku netajil obdivom nad organizáciou a hojnou účasťou ľudí na takejto pobožnosti v horách.  Svätú omšu piesňami sprevádzali mladí erkári z Veľkých Uheriec a Skalkáči zo Šimonovian. Vďaka vopred pripraveným textom sa mohli zapojiť všetci veriaci. Príjemným prekvapením bolo i vystúpenie spevokolu z Radobice.
        Omša sa skončila a prítomní prešli z kostolného do civilného prostredia – za kríkovým porastom Tu bolo pre nich pripravené symbolické občerstvenie, ktoré, ako inak, vyvrcholilo nielen družnými debatami, ale i spoločným spevom dvoch Jozefov a spevokolu. A možno v niektorých rezonovala myšlienka urobiť z tejto peknej udalosti na Brezovej tradíciu. Tí, ktorí sa rozhodnú a prídu na Brezovú, nájdu kríž na zeleno značkovanom Veľkouhreckom turistickom okruhu.

Text: Š. Adamík

Foto: Dušan Haluška

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

 

 
Free Web Hosting