Akcie OKST VU 2012

AktualizÁcia 24. NOVEMBRA 2012 • PETER.TAPAY@MAIL.RU

9. 6. 2012 - Hrady Slovenska

Rozospievaný Pustý hrad

Ak by ste si dali otázku, ktorý stredoveký hrad u nás je najväčší, pravde podobne hneď odpoviete, že Spišský. Ale nebude to pravda. Už plných dvanásť rokov je archeologicky dokázané, že prvenstvo v tejto súťaži má Pustý hrad nad Zvolenom.
V kalendári turistických podujatí KST Veľké Uherce sa v posledných rokoch začalo objavovať podujatie  Hrady Slovenska. Veď spoznávanie našej histórie, ktorú treba hľadať i na kopcoch a bralách Slovenska patrí tak trochu i do turistiky. Štyridsaťpäť  výletníkov sa vystrojilo v sobotu ráno, hneď po riadnom nočnom  "Medardovom" lejaku na autobusový výlet na Stredné Slovensko, so zámerom vystúpiť  na len nedávno objavený Pustý Hrad. Pozvanie bolo nie hocijaké, pretože prišlo priamo od rytierov tohto hradu.
Cestou sme nemohli odolať urobiť si malú zástavku za obcou Budča, kde sa v Národnej prírodnej rezervácii  Boky, skrýva nevšedný geologický útvar Stredoeurópskeho významu  skalný hríb a Čertova skala.  Po náučnom chodníku a zelenej turistickej značke sme sa po jednej hodine ľahkého výstupu ocitli pred skalným čudom, kde obrovský,  päť metrov kubický balvan stojí stáročia nepohnute, na pol metra štvorcovom podklade. Naše fotoaparáty cvakali a zvečňovali skutočnosť, že sa dotýkame ojedinelej zvláštnosti  v našej prírode. Už z tohto  nevšedného miesta  sme v diaľke videli hlavný cieľ našej turistiky,  Pustý hrad.
Potrebovali sme sa však ešte presunúť do Zvolena, aby sme mohli začať dobíjanie hradných múrov starých viac, ako 3OO rokov pred naším letopočtom. Po vyšliapaní strmého chodníka sme sa ocitli v obrovskom hradnom areáli s nádherným výhľadom z výšky takmer 600 m.  V čiastočne zrekonštruovaných priestoroch hradu nás privítal jeho veličenstvo rytier Jaromír, ktorý zanietene a fundovane rozprával o celej histórii Pustého hradu a o jeho znovuobjavení. Obdivovali sme horlivých  nadšencov, ktorý takmer 18 rokov pracovali na ruinách hradu, aby ich odkryli a uvoľnili zo zajatia storočnej vegetácie. Pustý hrad, jeho mohutnosť, minulosť a ojedinelosť nás jednoducho očarili.  Potom nás čakalo milé prekvapenie v podobe občerstvenia dobrým gulášom, ktorý nám pripravili chrabrí rytieri. Naše poďakovanie sa,  bolo samozrejmosťou a tak sa areálom najväčšieho hradu v Strednej Európe niesli piesne Uhereckých turistov.
A záver ?  To sme ešte zbehli nazrieť do Zvolenského zámku, aby sa čakajúci nás pán kastelán nehneval, prebehli sme  protekčne po zámockých hradbách, prezreli si obrazáreň a ponáhľali sa rýchlo už medzi kvapky dažďa domov na sledovanie ME vo futbale.

Za vďačných turistov si pospomínal a všetko zapísal  dňa 9. júna 2012

                                rytier Paľo Toma z Baťovian

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

Foto: Štefan Adamík

 
Free Web Hosting