Akcie OKST VU 2011

AktualizÁcia 11. SEPTEMBRA 2011 • PETER.TAPAY@MAIL.T-COM.SK

27. - 28. 8. 2011

Krivánska Malá Fatra

27. 8. - 28. 8. 2011 sa uskutočnil plánovaný prechod krivánskou časťou Malej Fatry. Počasie pár dní pred akciou bolo vzhľadom na koniec augusta extrémne horúce a to možno mnohých odradilo a radšej trávili víkend niekde pri vode, ale aj tak sa nás nakoniec nazbieralo 16.
Vyrazili sme zo Štefanovej a cez Jánošíkove diery sme sa dostali až na hrebeň Malej Fatry do sedla Medzirozsudce. Odtiaľ sme išli na Veľký Rozsutec – krásnu vápencovú dominantu tohto pohoria. To, že výstup naň bude taký náročný, sme nepredpokladali, a ďalší vrchol v poradí, Stoh, sme radšej obišli. No musím poznamenať, že Zuzka Sentkerestiová, jej kamarátka Ika a Tonko Beliansky si ho nenechali ujsť.
Po Poludňovom Grúni a Stenách sme už túžobne očakávali odbočku na Chatu pod Chlebom, kde sme mali spať. Aj keď sme sa stále točili okolo Štefanovej, ale veľké prevýšenia nám dali zabrať a po deviatich hodinách šľapania sme sa tešili na vytúžené pivo.
Noc na chate bola divoká. Vonku zúrila víchrica. A tak sme sa zobudili do zamračeného rána. Vyrazili sme smerom do Snilovského sedla a odtiaľ sa nám naskytol mystický pohľad. Tesne pod hrebeňom bola hmla a z nej vystupovali vrcholce Rozsutca, Stohu, Chlebu – najvyšších vrcholov Malej Fatry.
Pokračovali sme na Veľký Fatranský Kriváň – najvyšší bod tohto pohoria – 1709 m.n.m. Potom sme zdolali Pekelník, Malý Kriváň, Stratenec a Suchý. Po náročnom zostupe sme si dali na Chate pod Suchým kapustnicu a už nás čakal len zostup do Strečna. Cestou sme sa zastavili na Starom hrade, odkiaľ sme pozorovali nádherný meander Váhu a hrad Strečno. Po dvoch hodinách klesania sme dorazili do Strečna – našej konečnej zastávky.
Boli sme unavení, ale spokojní.

Účinkujúci: Jarko Kováč, Peter, Erika a Kika Ťapayoví, Mirko Krištien, Tonko Beliansky, Zuzka Senkerestiová, Ika ...., Jožko Čmiko, Dušan, Evka, Peťka a Maťka Haluškoví, Kika Pečová, Miško Kováč a Daniel Toma.

Text: Evka Halušková

Foto : Dušan Haluška

Stúpanie do Snilovského sedla

Na vrchole Veľkého Kriváňa

Horec Clusiov

Brusnice a čučoriedky

Suchý a Stratenec

Malý Kriváň spod Stratenca

Zostup zo sedla Vráta

V Snilovskom sedle

Veľký Kriváň a Pekelník

Zo svahu Veľkého Kriváňa

Veľký Kriváň z chaty pod Chlebom

Veľký Rozsutec spod Stohu

Východná časť Krivánskej Malej Fatry

Foto: Peter Ťapay

 
Free Web Hosting