Akcie OKST VU 2011

AktualizÁcia 4. AUGUSTA 2011 • PETER.TAPAY@MAIL.T-COM.SK

31. 7. 2011 - Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov

 

TLAČOVÁ  SPRÁVA

                                 Tradičné slávnosti na Veľkej Javorine 

   Svojou históriou siahajú až pred roky meruôsme, keď sa na najvyššom vrchu Bielych Karpát schádzala slovenská i česká inteligencia, ale i obyčajní ľudia, nachádzajúc na horách pocit voľnosti a slobody  v časoch útlaku. V revolučnom  roku 1848 na tomto mieste prisahali hurbanovskí dobrovoľníci... Slová Jozefa Miloslava Hurbana  Tu bratia vždy sa stretať budú... viac ako 160  rokov rezonujú vo vzťahoch na slovensko – českej hranici  a rezonujú aj v myšlienke stretávania sa na tomto vrchu.

   Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov na Javorine prešli rôznymi etapami, „prežili“ slávne i menej slávne obdobia  histórie obidvoch národov,  po rozdelení spoločného štátu v r. 1993  dostali slávnosti nové dimenzie, rovnako i po vstupe obidvoch štátov do EÚ.

   Nadštandardné sú vzťahy medzi ČR a SR, avšak každý účastník tohto podujatia sa presvedčí, že na pomedzí je to ešte niečo viac... Vznikajú spoločné cezhraničné projekty, partnerstvá samospráv obcí , regiónov  i krajov, organizácií a inštitúcií, ktoré podporujú spoluprácu v širokej oblasti kultúry, školstva, športu, rôznych záujmových  aktivít, ale i činnosti  samospráv obcí i krajov  Aj podpis dohody o  vzniku Euroregiónu Bílé – Biele Karpaty sa konal v deň konania slávností...

Tie tohtoročné sa budú konať v poslednú júlovú nedeľu – 31. 7. 2011 a budú plné spevu, tanca, hudby v podaní súborov i skupín rôznych žánrov z obidvoch strán hranice. Program sa začína o 9.45 hod. , o 10. 30 ho. je  otvorenie slávností. Tradičný je i celodenný program hier a zábavy pre deti, návštevníkov čaká stánkový predaj remeselníckych produktov i občerstvenia. Bližšie informácie na plagátoch a www.velkajavorina.com .

   Kyvadlová autobusová doprava je zdarma, o harmonograme dopravy sa dozviete v obciach a mestách pod Javorinou  i na web stránke.

Organizátori podujatia – obce a mestá pod Veľkou Javorinou z obidvoch strán hranice za podpory kontaktných krajov – Zlínskeho a Juhomoravského a Trenčianskeho a Trnavského – sa tešia na vašu účasť.

V sobotu 30. 7. 2011 o 14. 00 – Janáček Tour – stretnutie cykloturistických patriotov z obidvoch strán hranice na Javorine.

 

1. 7. 2011

Ján Mikláš , hovorca slávností , www.velkajavorina.com

Veľká Javorina na Wikipédii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Štefan Adamík

 
Free Web Hosting