Akcie OKST VU 2011

AktualizÁcia 30. JÚNA 2011 • PETER.TAPAY@MAIL.T-COM.SK

25. - 26. 6. 2011

Mŕtve hory

 

Mŕtve hory ožili po 18 hod.

 Je niečo po pol dvanástej v noci 24. 6. 2011 a pre tridsiatku uhereckých turistov aj neturistov sa začína tak dlho očakávaná nočná cesta na víkendový zájazd s cestovnou kanceláriou ROKOŠPORT do Mŕtvych hôr v Rakúsku. Veď možnosť výberu výstupu na dva najkrajšie kopce v tomto horstve, Spitzmauer 2446m a Grosser Priel 2515m buď klasicky turisticky, teda po svojich, alebo zaistenými cestami s obtiažnosťou A-D bola hlavným lákadlom.

Ráno o siedmej odstavujeme autobus kúsok za dedinou Hinterstoder, odkiaľ začína nástup na túru k chate Prielschutzhaus 1420m. A opäť ako v poslednej dobe začína pršať. Dážď nás sprevádzal až ku chate, kde sme sa stretli cca do 12 hod. Ubytovanie, prezlečenie, niečo pod zub a o pol druhej už skúšame, pokiaľ nás počasie pustí. V batohoch je i výstroj na zaistené cesty. Vtedy sme ešte verili, že ho využijeme. Veď na Spitzmauer boli len 3 hod výstupu. Avšak asi v polovici cesty začína znovu pršať, padajú aj krúpky, kopce sú v hmle. Toto nemá s turistikou nič spoločné. Jedno foto a prášime dolu. Veď aj zajtra je deň a nás čaká 1300m zaisťovacieho lana,180 kramlí,16 rebríkov a ferata Bert-Rinesch-Steig obtiažnosti až do D-čka v masíve Grosser Priel. Celú noc však leje a o 6 hod kedy sme mali vyraziť na túru je to podobné. Tu niet na čo čakať. Balíme a okolo 10 hod sme pri autobuse a o 19 hod vystupujeme vo Veľkých Uherciach. Mŕtve hory nám neboli dopriané, z turistiky nebolo nič. Alebo predsa?

Príjemné posedenie na vysokohorskej chate v kruhu ľudí dlhé roky stretávajúcich sa v horách, pri pesničkách rôzných žánrov, dobrom gitaristovi v osobe vedúceho zájazdu Maja, dobrej nálade nad ktorou krútili hlavami i okolosediaci, nerozumejúci reči nášho kmeňa. Aj toto patrí do turistiky a je dobre, že sa k tomu stále v tej veľkouhereckej partii vraciame.

Text: Števo Adamík
Foto: Vlasta Potočná-Jánová

 

 
Free Web Hosting