Akcie OKST VU 2011

AktualizÁcia 25. JÚNA 2011 • PETER.TAPAY@MAIL.T-COM.SK

18. 6. 2011

13. ročník AUTHOR bikemaratón

SÚĽOVSKÉ SKALY

 

               Neradi by sme sa tešili predčastne, ale to, čo zatiaľ naznačujú viaceré servery o počasí, je príjemné. Že by sa po dvoch rokoch v Súľove opäť na tratiach cyklomaratónu prášilo? Tak toto boli správy, na ktoré sa pravdepodobne všetci tí, ktorí sa na toto podujatie tento rok prihlásili jednoducho tešili. Veď predchádzajúce dva roky lialo ako z krhly po celý čas preteku a okrem bicykla bikeri ťahali so sebou aj kilá blata.

Je pol ôsmej ráno a my spolu s Tonom Belianským parkujeme auto pod miestným družstvom na lúke – centrálne parkovisko. Obloha nenaznačuje nič dobré a slovám hlavného organizátora pri štarte, že pršať nemá, nikto neverí. O 9. hod štartuje Tóno na najdlhšiu 88 km trať a a o 9 hod. 10 min. to čaká aj mňa v prvej vlne na 48 km. Trať je suchá, preto sa napreduje dosť rýchlo, hlavne v prvých kilometroch. Potom však prichádzajú prvé kopce a veľký balík vytvára dlhého hada stúpajuceho lúkami nad Súľovom Hradnou smerom na Vrchteplú.
Odtiaľ sa dlhými zjazdami bikeri vracajú do Súľova, aby pokračovali v druhej, dlhšej časti trate. Raritou tohto cyklomaratónu je, že vedie chránenou oblasťou Súľovské skaly, a to len tento jeden deň v roku. Inak cyklisti majú smolu. A tak ten, kto nechce vyhrať má možnosť sledovať i okolité skalné scenérie zo sedla biku. Aby pretekári vydržali ťahať celé trasy, po určitých úsekoch im vhod padli občerstvovačky so všeličím do žalúdka. (ovocie, koláče, obložené chleby, ionťáky atď...).

Veď po 45km respektíve 85 km človek prežíva už aj muky a hlavne sám sebe vyčíta, na čo sa to vlastne dal. Ale posledný asi 3 km dlhý zjazd, Authorská brána víťazov, množstvo kričiacích divákov po prejazde cieľa každého pretekára, ale hlavna pocit, že ten svoj cieľ sme splnili  určite stojí za to. Azda len  vyhlasovanie víťazov a tomboly bolo na tomto ročníku čiernym bodom pre usporiadateľov. Veď vyše hodinové oneskorenie odradilo dlhšie čakať nielen nás.


A takto sme dopadli:
Tono - trať 88 km - v kategórii 12. z 24, celkovo 43. z 93, čas 5:35:34 hod.      Števo - trať 48 km - v kategórii 14. z 23, celkovo 329 z 465, čas 3:58:08 hod.

text a foto: Š. Adamík

 

 

 
Free Web Hosting