Akcie OKST VU 2009

AktualizÁcia 27. AUGUSTA 2009 •  PETER.TAPAY@MAIL.T-COM.SK

august 2009 - Walliské Alpy

Vydarený zájazd

Dá sa povedať, že už celé desaťročie sa veľkouhereckí turisti zúčastňujú zájazdov, ktoré organizuje p. Stanislav Harceg z Prievidze. Zo začiatku to bolo len doplnenie počtu domácich z Prievidze, no dnes sa pomer obrátil a autobus je z väčšej polovice obsadený členmi TO Veľké Uherce a turistami z okolia. Veď prečo aj nie. Dobrá partia, prijateľná cena a hlavne ponúknuté vysokohorské lahôdky v Stubaiských,Rax a Slovinských Alpách, Dolomitoch, či už v centrálnych alebo Brenta. Tento rok padlo rozhodnutie na Wallis – Mekku 4000 – viek. A tak 7.augusta vyzbrojení mačkami, cepínmi a hlavne odhodlaním sa presúvame do Švajčiarska, kde s turistického hľadiska vládne ospevovaný Matterhorn.
Sedlo Oberalpass / 2044m.n.m./ nás privítalo slabým dažďom. I napriek tomu sa však väčšina vydala na cca 5 hodinovú okružnú túru, v trase ktorej sme vystúpili na  2740 m vysoký Pazolastock a cez chatu Badus-hutte, jazero Lai da Tuma sme sa vrátili späť do sedla. Do dediny SAAS ALMAGELL, ktorá sa stala našou základňou, sme dorazili v podvečer. Prognóza počasia bola stále zlá, a tak namiesto ľadovca sme zvolili niečo jednoduchšie. MATTMARK – veľká priehrada v závere doliny SAASTAL/2197 m.n.m./ bola východiskom pre ďalšiu túru. Tá viedla dolinou Ofental až do sedla Passo di Cingino vo výške 3081m.n.m., Ferratu na 3227 m.n.m., Jazzihorn sme nenašli, a tak cca 8 hod. túru sme zakončili zostupom po doline Furggtal. Podľa turistických sprievodcov je ALLALIHORN /4027m.n.m./ najdostupnejšia 4000 – ka, samozrejme keď využijete lanovky a metro, ktoré Vás za cca pol hodinu a 69 CHF/ 44,50 EUR/ vyvezú do výšky 3500 m. Všetci sme vyšli. Za normálnych podmienok je to však dvojdňová túra. Dolina Saastal poskytuje veľa možností na turistiku rôznej obtiažnosti. A tak streda patrí oddychovke, vyhliadkovým  chodníkom nad SAAS GRUNDOM, ferrate na 3206 m JEGIHORN a Jojovia Kováč a Balaška,Rudo Seidl,Anka Kopálová , Števo Adamík, Jozef a Bohuš  vystúpili na 4023 m vysoký WEISSMIES, ktorý je klasifikovaný ako PD - ,čo je stredne ťažký výstup. Prísť do tejto oblasti a nenavštíviť ZERMATT, to by bol hriech. Štvrtok mnohí z nás toto turistické a horolezecké centrum vzhliadli po prvý raz a aby to malo aj nejakú hodnotu, vystúpili na 4146 m BREITHORN. Táto kóta sa stala prvou aj pre ozembuch Joža Tomu. Veď v takejto výške sa doposiaľ v podaní veľkouherečancov ešte nehralo a nespievalo.
Škoda, že tých pár dní utieklo tak veľmi rýchlo. Ale ako sa hovorí :„ Hory sú tu stále“. Podstatné je, že aj teraz sme sa vrátili v pohode všetci späť domov. A o rok, ak zdravie dovolí, určite sa stretneme opäť v kopcoch.

Text, foto: Š.Adamík

 

 
Free Web Hosting